duminică, 12 februarie 2012

Martisorul

                           
            Martisorul este sarbatoarea traditionala romaneasca care celebreaza sosirea primaverii.
             
La geto-daci anul nou incepea la 1 martie. Astfel, luna Martie era prima luna a anului si calendarul popular avea doua anotimpuri: vara si iarna. Martisorul era un fel de talisman menit sa poarte noroc, oferit de anul nou impreuna cu urarile de bine, sanatate, dragoste si bucurie.

Acum multi ani in urma se  spunea ca, cum va fi vremea in prima zi a lui martie, asa va fi toata primavara, dar si vara. De aici pleaca si obiceiul care da numele lunii martie -“Martisorul”.

Snurul de martisor, alcatuit din doua fire de lana rasucite, unul alb si unul rosu, fire care simbolizau cele doua anotimpuri, dar si lupta dintre bine si rau.

Snurul era fie legat la mana, fie purtat in piept,se spunea ca cine il purta va fi sanatos si va avea noroc. El era purtat de la 1 martie pana cand se aratau semnele de biruinta ale primaverii, atunci, martisorul se lega fie de un trandafir sau de un pom inflorit, ca sa ne aduca noroc, fie era aruncat in directia de unde veneau pasarile calatoare.

Unele legende populare spun ca martisorul ar fi fost tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte.

Cu timpul, la acest snur s-a adaugat o moneda de argint. Moneda era asociata soarelui. Martisorul ajunge  fie un simbol al focului si al luminii, deci si al soarelui.
Cu banul de la snur se cumparau vin rosu, paine si cas proaspat pentru ca purtatorii simbolului de primavara sa aiba fata alba precum casul si rumena precum vinul rosul.

Mai sus am vrut sa aduc la cunostinta dvs. cam ce inseamna pentru noi "Martisorul" si cum se apropie aceasta sarbatoare, m-am gandit sa creez cateva martisoare pentru dvs si persoanele dragi mie.1.  Martisoare pentru fetite
2.  Martisoare pentru doamne


3.  Martisoare pentru doamne
4.  Martisoare pentru doamne

5.


6.
Niciun comentariu: